Yardım Merkezi

CDN Nasıl Çalışır

Müşterilerimizin en çok sorduğu soruların başında CDN ( Content Delivery Network , İçerik Dağıtım Ağı ) servisinin nasıl çalıştığı sorulmaktadır. CDN servisi çoğu kullanıcı için karmaşık gibi görünse de teknolojinin gelişimi ile birlikte artık tüm web siteleri için bir lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline gelmiştir.

Bir web tarayıcısı ( Chrome , Internet Explorer gibi ) bir obje için ( resim , video , javascript dosyaları vb. ) istekte bulunduğunda bilgisayarlar için ilk işlem bu içeriğin bulunduğu adresin DNS çözümlemesini yapmaktır. DNS isteği yapmak , bir telefon rehberinde telefon numarası aramak gibidir.  

Tarayıcı DNS çözümlemesi beklerken , arka tarafta DNS serverına ulaşan bu istek ile kullanıcının lokasyonu tespit edilir. Bu lokasyon tespit işlemi 5 farklı lokasyonda çalışan özel CDN DNS sunucuları ile yapılmaktadır. Bu özel sunucular , isteği yapan kullanıcıların kullandıkları DNS adresleri ( genellikle ISP'lerin verdiği ya da Google DNS 195.175.39.39 , 8.8.8.8 gibi ) ile kendileri arasındaki uzaklığı ölçerler ve kullanıcının lokasyonunu tayin ederler. Bu işlemlerin hepsi milisaniye düzeyinde DNS sorgulaması sırasında yapılmaktadır ve herhangi bir gecikme olmamaktadır.

İşletim sisteminden ( DNS Client ) tarayıcıya gelen IP adresi bilgisinden sonra tarayıcı bu sunucudan isteği ister.  Aşağıdaki görselde IP'nin çözümlenmesinden sonra süreç basit bir şekilde anlatılmıştır.
Netdirekt CDN Nasıl Çalışır
Yukarıdaki şemada görebileceğiniz gibi sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı , CDN üzerinde bulunan resim.jpg dosyasına erişmek istediğinde öncelikle CDN Edge Serverına ( DNS'ten gelen cevap ) bir GET isteği gönderir.(1 numara) Bu istek CDN sunucuna eriştiğinde , öncelikle bu sunucu dosyanın daha önce kendisinde bulunup bulunmadığını kontrol eder , ilk örnekte olduğu gibi bu gelen ilk istek ise , CDN sunucusu sipariş sırasında sizden istenen origin dosya yolu tanımlamasına bakarak ( özel bir tanımlama yapmadıysanız ve sitenizde CDN'i kolay bir şekilde entegre etmek istiyorsanız bunu / olarak bırakın ) içeriği Origin Server ( bu sunucusu sizin şu anda hosting aldığınız ya da kendi sunucunuzdur. Sipariş esnasında Origin Alan adı tanımlaması ile sorulan ) 'dan ister .( 2 numara ) . Origin Server'a gönderilen istek sonucunda origin server istenilen içeriği CDN Edge Serverına iletir ve bu server bu dosyayı ön belleğine kopyalar. ( 3 numara )  Ön belleğe alınan dosya ziyaretçiye iletilir. ( 4 numara )

2. örnekte ise aynı resim.jpg dosyası için 2. gelen istek için anlatılmıştır. Dosya artık CDN Edge Serverın ön belleğinde olduğu için bu sunucu aynı içerik için Origin Server 'a ulaşmaz ve içeriği ön belleğindeki hali ile ziyaretçiye ulaştırır. Böylelikle Origin Serverın yükü azaltılmış olur ve içerikler hızlı şekilde ziyaretçilerinize iletilmektedir.





Başka Bir Konu Araştırın
Bulduğunuz konu aradığınız sorulara cevap vermediyse yeni bir konu araştırın.